📢 Reducere de 50% la îmbrăcăminte : Adaugă 2 produse în coș și introduce codul „OFF-50” - primești -50% reducere la al doilea. Adăugați 4 produse și introduceți codul, obțineți 50% reducere la 2 produse.

💌 Livrare gratuită pentru comenzile de 15 BGN sau mai mult la un birou sau o adresă Speedy (valabil pentru comenzile de până la 10 kg). - selectat în ultimul pas al comenzii.

Как да тренираме след ковид ваксина? Ваксина и Спорт

Cum să te antrenezi după vaccinul Covid? Vaccin și sport

10 minute de citit

Pandemia ne-a schimbat complet viețile, inclusiv impactând practicarea activităților noastre preferate, cum ar fi sportul. Vaccinul împotriva COVID-19 s-ar putea dovedi a fi o salvare, nu numai împotriva bolii, ci și ca un pas către revenirea noastră la viața „normală”. Cu toate acestea, vaccinarea poate afecta obiceiurile noastre sportive?

Dacă tocmai am fost vaccinați cu prima, a doua sau singura doză de vaccin COVID-19 și ne simțim plini de energie și pregătiți de antrenament, trebuie să așteptăm o anumită perioadă după vaccinare sau putem merge direct la sală?

Răspunsul scurt al experților este „Da, în majoritatea cazurilor nu există nicio problemă, atâta timp cât ne simțim suficient de bine”. Cu toate acestea, unele dintre cele mai frecvente efecte secundare pot interfera cu planurile noastre de antrenament și ar trebui să fim conștienți de acest lucru înainte de a face oricare.

Iată câteva întrebări importante legate de vaccinare și exercițiile , precum și răspunsurile acestora.

Care sunt cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinării?

Este posibil să avem reacții adverse ușoare, severe sau fără efecte secundare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cele mai frecvente efecte secundare includ: durere, roșeață și umflare la locul injectării la umăr, precum și oboseală, dureri de cap, dureri musculare , febră și greață.

Cât timp după vaccinare încep efectele secundare?

Efectele secundare încep de obicei într-o zi de la vaccinare și ne pot împiedica să ne îndeplinim sarcinile zilnice, inclusiv: exercitii .

Potrivit experților în boli infecțioase, totuși, acestea nu sunt un lucru rău, deoarece sunt un semn că sistemul nostru imunitar răspunde la vaccin.

Ele dispar de obicei în câteva zile și nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră pentru viața noastră de zi cu zi. De asemenea, este important de menționat că, oricât de incomode sunt, sunt mult mai blânde în comparație cu cele ale bolii. COVID 19 .

Reacția organismului la vaccinare este diferită pentru fiecare și nu este posibil să prezicem exact cum o va accepta organismul nostru.

În mod obișnuit, persoanele mai tinere (sub 55-60 de ani) au mai multe șanse de a experimenta efecte secundare, iar cei care fac exerciții fizice în mod regulat și conduc stil de viață sănătos sunt cele mai susceptibile la acestea. Totuși, acest lucru este legat și de faptul că corpurile lor reușesc să construiască mai mulți anticorpi, în comparație cu cei care nu fac mișcare regulat. De asemenea, este posibil să avem reacții adverse mai puternice după ce am primit a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech și Moderna decât după prima.

Cum să tratezi durerile de umăr după vaccinare?

Potrivit studiilor, durerea în jurul locului de vaccinare în umăr este foarte frecventă și este cauzată deoarece vaccinul este injectat în mușchiul deltoid, formând o mică ruptură care poate duce la inflamație și durere ușoară în această zonă. Pentru a atenua acest lucru, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă tratarea umărului ca și cum am fi avut febra musculara  întinderea și mișcări circulare cu umărul.

Astfel, vom crește fluxul de sânge în zonă și acest lucru va reduce durerea mai repede decât dacă nu facem nimic.

Chiar dacă nu simțim dureri la locul de vaccinare, exerciții ușoare care implică mișcări active ale brațelor și umerilor ar preveni posibila roșeață viitoare a locului. (Asigură-te că nu folosești greutăți care provoacă mai mult disconfort și dificultăți - ar trebui să fie mai mici decât greutatea pe care o ridici în mod normal.) a face exerciţii fizice .

De asemenea, nu ar trebui să includeți exerciții precum presa de umeri, ridicări laterale și găleți, deoarece exercițiile care se concentrează pe deltoizi și triceps cu greutăți pot exacerba durerea la locul injectării.

Articol înrudit: Stretching: 10 exerciții pentru a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea
Articol înrudit: Febră musculară – Prevenire și recuperare | Manual complet

Ce ar trebui să știm despre antrenament înainte și după vaccinare?

Exercițiile ușoare până cu o zi înainte de vaccinare nu au niciun efect negativ și, dimpotrivă, pot chiar crește probabilitatea unui răspuns favorabil al organismului nostru la vaccin prin îmbunătățirea răspunsului său imunitar. Acest lucru nu a fost încă dovedit pentru vaccinul COVID-19, dar a fost confirmat pentru alte vaccinuri.

Putem face sport cu o zi înainte de vaccinare?

În ziua vaccinării și cu câteva zile înainte, însă, nu este indicat să ne antrenăm din greu și să încercăm exerciții noi, mai intense, din motivul logic că dacă vom experimenta apoi o reacție precum durerea musculară, nu vom ști dacă este de la antrenament sau un efect secundar al vaccinului.

De asemenea, durerile musculare întârziate (dureri musculare) pot fi cauzate de un antrenament mai intens, cu care organismul nu este obișnuit, și combinat cu simptomele asemănătoare răcelii după vaccin, ne pot face să ne simțim și mai rău.

Potrivit medicilor, nu este nimic periculos în a face mișcare după vaccinare, chiar dacă există unele efecte secundare ușoare, atâta timp cât ne simțim bine în general.

Singurul risc ar veni din faptul că unele efecte secundare ar putea reduce calitatea exercițiilor și ne-ar putea face mai dificile decât de obicei. De asemenea, nu există dovezi că exercițiile după vaccinare pot afecta eficienţă a vaccinului.

Când ar trebui să sărim peste un antrenament?

Totuși, dacă nu ne simțim bine, ar trebui să fim precauți. Exercițiile fizice atunci când ne simțim cădeți, amețiți, ne doare capul sau durerile musculare nu este niciodată o idee bună, indiferent dacă cauza este o boală, o mahmureală sau un vaccin.

Unii medici ne sfătuiesc să fim mai precauți și să nu ne grăbim la antrenament imediat după vaccinare, deoarece reacțiile adverse pot apărea puțin mai târziu, până la 1-2 zile. Un alt motiv este că organismul nostru se va lupta din greu pentru a răspunde la vaccin, așa că nu este indicat să-l supunem prea mult.

Și dacă ne-am antrenat din greu, poate dura mai mult până să ne recuperăm, deoarece sistemul imunitar se va recupera atât după antrenament, cât și după vaccin.

Cum decidem dacă ne antrenăm sau ne odihnim după un vaccin?

Experții ne sfătuiesc să respectăm o singură regulă simplă pentru a decide dacă este bine să facem sau nu mișcare după vaccinare și anume „Ascultă-ți corpul!”. Dacă nu ne simțim suficient de bine pentru a ne antrena, este indicat să ne acordăm cel puțin o zi de odihnă.

Este inutil să ne împingem în sală pentru că pur și simplu nu vom putea da tot ce putem.

Antrenament de forță și vaccinare

Antrenamentul de forta în 48-72 de ore de la vaccinare poate duce la mialgie prelungită (dureri musculare) și oboseală. Este important să permiteți organismului să-și revină după efectele secundare și să așteptați până când oboseala și durerile musculare dispar.

Până la urmă, sărirea peste câteva zile de antrenament nu ne va împiedica să ne menținem silueta, iar dacă suntem prea concentrați pe antrenament cu orice preț, chiar și atunci când corpul nostru ne dă semnalul contrariu, ne expunem și mai mult risc de suprasolicitare.

În mod ideal, chiar dacă avem reacții adverse, ne vom putea continua antrenamentul într-o zi sau două după vaccinare. De asemenea, este important de reținut că, dacă ne-am luat câteva zile libere după vaccin, este indicat să începem antrenamentul cu o intensitate redusă cu cel puțin 20% din antrenamentul nostru standard (volum mai mic de repetări și seturi sau un tempo mai scăzut pentru antrenament cardio ).

Nu trebuie să fim dezamăgiți dacă, după vaccinare, primele antrenamente sunt ceva mai dificile decât de obicei pentru noi și nu ne putem menține vechiul ritm, pentru că organismul nostru lucrează și luptă din greu, chiar dacă nu îl vedem.

Schimbarea antrenamentului vs. efecte secundare

O altă opțiune pe care o avem este să ne schimbăm antrenamentul în funcție de puterea și tipul de efecte secundare - nimic nu ne împiedică să alegem o versiune mai ușoară a antrenamentului nostru standard dacă asta ne face să ne simțim mai confortabil.

De exemplu, dacă ne doare umărul, dar restul corpului nostru este în regulă, ne putem concentra pe el – de exemplu, antrenând partea inferioară a corpului.

Sau dacă ne simțim mai epuizați decât de obicei, dar vrem totuși să facem ceva mișcare, putem merge la o plimbare lungă sau o plimbare cu bicicleta. Antrenament HIIT .

De asemenea, exercițiile legate de relaxarea corpului, precum yoga, pot fi foarte utile.

Potrivit medicului Aditya Shah, specialist în boli infecțioase, „Dacă efectele secundare nu ne deranjează, nu există niciun motiv să nu facem exerciții fizice după vaccinare”.

Cu toate acestea, dacă întâmpinăm simptome care se agravează după vaccin care nu dispar în câteva zile, cum ar fi febră foarte mare, frisoane sau dureri musculare severe, trebuie să ne contactăm medicul și să oprim orice antrenament.

Cum să vă planificați antrenamentele în jurul datei de vaccinare?

Nu este recomandabil să facem planuri specifice, cum ar fi înscrierea la antrenament de grup și individual, participarea la competiții, precum și vizitarea sau găzduirea de evenimente sportive, până la câteva zile după data vaccinării, deoarece nu putem fi siguri cum ne vom simți.

De asemenea, trebuie să ne amintim că abia după două săptămâni de la ultima doză de vaccin suntem considerați „complet vaccinați”. Deci, dacă avem planuri de a vizita locuri sau evenimente care necesită „vaccinarea completă” ar fi trebuit să calculăm acest lucru din timp.

Doar pentru că suntem vaccinați nu înseamnă că nu putem lua COVID-19 sau nu îl putem transmite altor persoane, așa că atunci când vizităm săli de sport sau terenuri pentru alte sporturi, trebuie să fim atenți cu noi înșine și responsabili pentru ceilalți.

Concluzie

Din cuvintele experților și din studiile lor, putem rezuma că este important să ne ascultăm corpul.

Doar energia lui ne va spune dacă este o idee bună să luăm o pauză de la sală după vaccin sau dacă nu este nevoie de una. Trebuie să fim întotdeauna precauți și să ne amintim că sănătatea noastră este pe primul loc.

Dacă nu avem efecte secundare de la vaccin sau acestea sunt foarte ușoare, atunci putem face sporturi în partea inferioară a corpului, facem exercitii abdominale sau antrenament cardio.

În cazul unor efecte secundare mai puternice, este indicat să fiți și mai precauți și să vă concentrați pe întinderi ușoare, alte activități de intensitate scăzută sau să luați o pauză completă de la activitatea fizică.

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu


Log in

Aţi uitat parola?

Nu aveți încă un cont?
Creați un cont